top of page

Presentació

 

El projecte d’innovació i recerca que presentem té com a objectiu introduir els alumnes de la doble titulació en un gènere discursiu sobre el qual tenen molta experiència i poca reflexió; ens referim al gènere discursiu que és propi de l’aula, i que autors tan destacats com Bajtin qualifiquen com a discurs segon o referit. Els volem introduir en aquest gènere tenint en compte dues qüestions: l’orientació cap a una visió competencial dels processos d’ensenyament i d’aprenentatge i la constatació que en aquests moments és imprescindible disposar d’estratègies que afavoreixin la introducció d’altres llengües, especialment l’anglès, en el tractament dels continguts. El dispositiu que hem dissenyat implica la col·laboració entre estudiants de la titulació, professors de la Facultat de Formació de la Universitat de Barcelona –i d’altres universitats- i mestres d’infantil i primària d’escoles diferents. La metodologia que s’aplicarà, de manera conseqüent amb el propòsit indicats, se centrarà en l’obtenció de dades a partir de textos reflexius multimodals en les assignatures de llengües, ciències, matemàtiques i organització escolar. L’impacte de la recerca està directament relacionat amb la construcció per part del estudiants de la titulació de gestos professionals adequats per a la millora de l’ensenyament al nostre país.

 

 

 

Objectius 

 

La proposta que plantegem té com a objectiu general desenvolupar la competència comunicativa en el discurs de l’aula, el discurs que, seguint Bajtin, hem anomenant segon o referit. Els futurs mestres han de passar dels models comunicatius que tenen interioritzats a nous models més reflexius; es tracta de passar d’estratègies d’imitació a estratègies d’experimentació i de reflexió.

 

En el moment que plantegem aquesta proposta, un altre repte emergeix en la formació dels futurs docents que consisteix a trobar estratègies per afavorir tant les llengües de l’escola, com les llengües estrangeres, d’una manera especial l’anglès. No hi ha dubte que les propostes per dur a terme un Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres (AICLE) és un bon referent, a la vegada que constitueix per als estudiants un estímul per a la millora de la seva competència comunicativa en una llengua estrangera. Amb tot, és necessari emmarcar aquesta proposta en el desenvolupament de la competència plurilingüe, tal com la defineix el Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües i, d’una manera més precisa, emmarcar-la en el tipus de tasques que requereix una competència lingüística que sempre és desequilibrada.

 

Concretem aquest propòsit en els set objectius següents, relacionats amb allò que esperem dels estudiants de la doble titulació:

 

  • Comprendre les característiques dels discursos de l’aula en les seves manifestacions productives, receptives i interactives, tant en la llengua vehicular com en anglès, això sense oblidar la possible presència d’altres llengües.

  • Millorar la competència lingüística i comunicativa dels estudiants, a partir de la reflexió metalingüística sobre les llengües i la manera de fer-ne ús amb el propòsit de construir coneixements a les diferents àrees curriculars.

  • Adquirir recursos per fer un ús competent de les habilitats comunicatives en el disseny i la valoració de les diferents activitats.

  • Exercitar-se en el tractament competencial dels continguts curriculars, atenent el tracte interdisciplinar i, al mateix temps, les habilitats cognitives i lingüístiques que requereix cada àrea del saber.

  • Desplegar estratègies de reflexió que permetin la microanàlisi d’activitats, promogudes des d’una perspectiva interdisciplinar i plurilingüística.

  • Participar de manera activa en entorns de debat reals i virtuals en els quals es tracti sobre la comunicació a l’aula, amb participació conjunta dels mestres de les escoles i dels professors universitaris que col·laboren en el projecte d’innovació.

  • Valorar la necessitat de transferir a la societat els coneixements adquirits en l’àmbit educatiu pel que fa al discurs relacionat amb els processos d’ensenyament i d’aprenentatge i a la competència plurilingüe desequilibrada.

 

 

Els objectius d’aquesta proposta tenen també relació amb l’activitat docent dels professors de la doble titulació. En aquest sentit, anotem tres objectius:

 

  • Establir nous marcs de col·laboració entre els professors universitaris per donar coherència a les activitats que es proposen a les aules.

  • Reflexionar de manera conjunta, professors de la universitat i mestres de les escoles, sobre la potencialitat que ofereix la dimensió competencial dels ensenyaments.

  • Debatre sobre els processos comunicatius a les diferents àrees del saber amb el propòsit d’establir criteris clars sobrel´ús de les llengües del currículum a l’hora de dissenyar tasques.

bottom of page